Skip to content
  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • 14 dagen bedenktijd
  • Eenvoudig betalen
  • Thuiswinkel waarborg
  • Kiyoh

Wat is het verschil tussen een zomerdekbed en een all seasons-dekbed?

Gepubliceerd op: 18 Juli 2024

Voor het laatst bijgewerkt op: 18 Juli 2024

Auteur: Niels vanderveen

Een zomerdekbed is licht en ademend, een goede keus voor warmere maanden. Zomerdekbedden zorgen voor een goede luchtcirculatie en vochtregulatie. Hierdoor slaap je comfortabel, zonder oververhit te raken.

Een all seasons-dekbed (of vierseizoenen-dekbed) is gemaakt om je het hele jaar door comfortabel te houden. Er zijn twee typen all seasons-dekbedden: 
Een tweedelig dekbed. Vaak bestaat het uit een lente/herfstdekbed en een zomerdekbed. Deze twee dekbedden kun je aan elkaar bevestigen, waardoor ze één dik dekbed vormen, geschikt voor de winter.
Een enkel dekbed met warmteklasse 2, wat voor veel mensen geschikt is voor de meeste seizoenen.

In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen deze dekbedden en helpen we je om de juiste keuze te maken. Daarvoor geven we je eerst wat informatie over de kenmerken waar jij bij elk dekbed op let. Daarna bespreken we de kenmerken van zomerdekbedden en all seasons-dekbedden, en leggen we de verschillen uit.

Inhoud

  • Hoe verschillen zomer- en all seasons-dekbedden van elkaar? De kenmerken
  • Alles wat je moet weten over zomerdekbedden
  • All seasons-dekbedden: comfortabel het jaar door
  • Tweedelige all seasons-dekbedden
  • Enkele all seasons-dekbedden
  • Zomerdekbed of all seasons, wat kies je?

Hoe verschillen zomer- en all seasons-dekbedden van elkaar? De belangrijkste kenmerken

De warmte van een dekbed wordt onder andere bepaald door het vulmateriaal, het vulgewicht en de warmteklassen. Om af te wegen of je een zomerdekbed of een all seasons-dekbed nodig hebt, is het handig hier meer over te weten.

Vulmateriaal

Het vulmateriaal bepaalt voor een belangrijk deel hoe warm, ademend en comfortabel je dekbed is. Hier zijn de kenmerken van verschillende soorten vulmaterialen:

Ganzendons

Door de fijne structuur van ganzendons, isoleren dekbedden van dit materiaal erg goed. Je blijft dus lekker warm. Tegelijkertijd is het superlicht en zacht. Het valt comfortabel om het lichaam zonder zwaar aan te voelen. Ganzendons voert vocht goed weg van je lichaam, waardoor je koel en droog blijft. Ook gaat dit materiaal jarenlang mee.

Eendendons

Eendendons isoleert de warmte ook goed, maar iets minder dan ganzendons. Dit maakt het geschikt voor verschillende seizoenen. Verder voert eendendons ook goed vocht af. Het is comfortabel en zacht, maar iets zwaarder dan ganzendons. Sommige mensen vinden dit zwaardere effect prettiger. Eendendons is duurzaam en behoudt redelijk goed zijn vorm, wat betekent dat je het lang kunt gebruiken.

Bamboe

Bamboe biedt gematigde warmte-isolatie, waardoor het ideaal is voor mensen die het snel warm hebben. Het houdt je warm zonder oververhitting. Ook is bamboe ademend en voert het vocht goed af. Het is zacht en licht. Het gaat lang mee, zelfs na vele wasbeurten. Bamboe is van nature hypoallergeen en antibacterieel.

Katoen

Katoen biedt goede warmte-isolatie. Dit is afhankelijk van de dikte van het dekbed, wat het geschikt maakt voor verschillende seizoenen. Het voelt zacht en natuurlijk aan, is ademend en vochtregulerend. Het kan vaak gewassen worden zonder kwaliteitsverlies en is hypoallergeen.

Polyester

In polyester zitten synthetische vezels die warmte vasthouden. Dit zorgt dat het warmte kan isoleren, al is het minder goed dan bij natuurlijke materialen. Ook is het minder ademend, iets zwaarder en voelt het minder natuurlijk aan. Toch vinden veel mensen het prima slapen. Polyester is duurzaam en makkelijk te onderhouden. Voor allergieën is het ook een goede keuze: het is hypoallergeen en bestand tegen huisstofmijt.

Voor een zomerdekbed is het belangrijk om een ademend materiaal te kiezen. Materialen zoals bamboe en katoen zijn dan heel geschikt, omdat ze uitstekend ventileren en vocht afvoeren. Zo blijf je ook tijdens warme nachten koel en droog. En hoewel ganzendons en eendendons je goed warm houden, worden ze ook in lichtere zomerdekbedden gebruikt omdat ze zo goed vocht af kunnen voeren.

Bij de keuze voor een all seasons-dekbed is flexibiliteit en aanpasbaarheid belangrijk. Ganzendons en eendendons zijn dan uitstekende opties omdat ze warmte vasthouden, maar tegelijkertijd ook ademend te zijn. 

Polyester, hoewel minder ademend, biedt goede isolatie en duurzaamheid. Dit maakt het geschikt voor all seasons-dekbedden die vaak worden gebruikt en gewassen. Katoen is een gebalanceerde keuze met goede ademende en warmte-isolerende eigenschappen, geschikt voor zowel zomer als winter. 

Vulgewicht

Met het vulgewicht van een dekbed wordt bedoeld hoeveel vulmateriaal in een dekbed is verwerkt. Dit wordt uitgedrukt in grammen. Hoe hoger het vulgewicht, hoe warmer het dekbed is. Dit komt doordat het vulmateriaal lucht vast kan houden, en zo de warmte isoleert.

Bij winterdekbedden en all seasons-dekbedden ligt het vulgewicht dus hoger, tussen de 800 gram en de 1600 gram. Voor een zomerdekbed ligt het vulgewicht tussen de 300 en 600 gram.

Warmteklassen

De warmteklasse geeft aan voor welk seizoen je dekbed geschikt is. De klasse wordt bepaald door zaken als vulgewicht, materiaal en de constructie van het dekbed. Er zijn vier warmteklassen:

Warmteklasse Seizoen Kenmerken
1 Winter
De warmste dekbedden, geschikt voor koude slaapkamers of mensen die het snel koud hebben.
2 Lente/herfst, milde winters
Gemiddeld warm, zorgt voor voldoende warmte zonder oververhitting. De meeste mensen vinden dit comfortabel.
3 Lente/herfst
Dunner dan klasse 2, maar warmer dan klasse 4. Comfortabele warmte voor tussenseizoenen. 
4 Zomer
Zeer dun en ademend. Voor warme zomernachten en voor mensen die het snel warm hebben.

Zoek je een dekbed voor de zomer, en twijfel je tussen een all seasons-dekbed en een zomerdekbed? We zetten hieronder de kenmerken van elk type dekbed op een rij.

Alles wat je moet weten over zomerdekbedden

Een zomerdekbed is speciaal ontworpen om comfortabel te slapen tijdens warme zomernachten. Het is licht van gewicht en ventileert goed. Zomerdekbedden vallen onder warmteklasse 4, perfect voor mensen die het snel warm hebben.

Zomerdekbedden: de voordelen

  • Lichtgewicht. Zomerdekbedden zijn dunner en worden van lichte materialen gemaakt. Daardoor voelt het dekbed licht aan en voorkom je een gevoel van benauwdheid of druk. Bonus: het is makkelijker op te bergen.
  • Ademend. Door de goede lichtcirculatie blijf je koel en droog. De structuur van het dekbed zorgt dat lucht vrij kan stromen, waardoor het bed niet snel opwarmt en overtollige warmte snel wordt afgevoerd. 
  • Vochtregulatie. In de zomer zweet je meer. Zomerdekbedden voeren dat zweet effectief af door het vocht te absorberen. Hierdoor voel je je minder klam.

Zomerdekbedden: de nadelen

  • Onvoldoende warmte tijdens koude nachten. Ben jij iemand die het altijd koud heeft? Of leef je ergens waar de nachten erg koud kunnen zijn, ook in de zomer? Dan is een zomerdekbed soms te dun.
  • Extra dekbed nodig voor andere seizoenen. Voor de koudere maanden zul je een ander dekbed moeten aanschaffen. Niet alleen kost dit meer, maar je hebt ook ruimte nodig om verschillende dekbedden te bewaren. 
  • Te licht voor sommige mensen. Sommige mensen slapen lekkerder onder het gewicht van een zwaarder dekbed. Ze vinden de zwaarte van zo'n deken rustgevend. Een zomerdekbed is dan te licht.

All seasons-dekbedden: Comfortabel het jaar door

Een all seasons-dekbed kun je het hele jaar gebruiken. Je bent dus met één aankoop klaar. Er zijn twee soorten all seasons-dekbedden.

Tweedelige all seasons-dekbedden

Deze all seasons-dekbedden bestaan uit twee delen: een lente/herfst-deel (warmteklasse 3) en een zomerdeel (warmteklasse 4). Door ze aan elkaar te bevestigen, krijg je een winterdekbed (warmeklasse 1).

Koop je zo'n tweedelig all seasons-dekbed, dan krijg je er eigenlijk al een zomerdekbed bij. De vraag is dan puur of je het prettig vindt om er in de koudere maanden een dikker dekbed aan te bevestigen. Je bent dan gelijk voor het hele jaar klaar en verzekerd van genoeg warmte voor elk seizoen. 

Echter, niet iedereen vindt zo'n dubbele laag prettig, en niet iedereen heeft behoefte aan een heel dik winterbed, zeker nu het in Nederland niet meer zo koud wordt. Geldt dat voor jou? Overweeg dan een enkel all seasons-dekbed.

Enkele all seasons-dekbedden

Dit is een dekbed met warmteklasse 2. Dit is voor veel mensen geschikt om onder te slapen, omdat deze klasse een goede balans biedt tussen warmte en ventilatie. 

De voordelen van een all seasons-dekbed met warmteklasse 2

  • Het hele jaar door bruikbaar. Warmteklasse 2 dekbedden bieden voldoende warmte voor de meeste mensen tijdens de herfst en winter, maar zijn niet te warm voor de lente en vroege zomer.
  • Ruimtebesparing. Het bewaren van een dekbed neemt veel ruimte in. Omdat je bij dit type dekbed het hele jaar onder dezelfde deken slaapt, hoef je geen ander dekbed op te bergen.
  • Kostenbesparing. In plaats van aparte dekbedden voor de zomer en winter te kopen, volstaat één all seasons-dekbed.
  • Geschikt voor Nederlandse kamertemperaturen. Dit type dekbed is ontworpen voor gebruik in slaapkamers met een gemiddelde temperatuur van 18 tot 20 graden Celsius. Hierdoor is het perfect voor de meeste Nederlandse huishoudens, waar de kamertemperatuur vaak binnen dit bereik valt.
  • Geschikt voor verschillende behoeften. Als twee mensen in hetzelfde bed slapen, heeft de één het vaak sneller koud dan de ander. Een dekbed met warmteklasse 2 biedt een goede middenweg, waardoor het voor beiden aangenaam is.

De nadelen van een all seasons-dekbed met warmteklasse 2

Als je specifiek op zoek bent naar een lichter en koeler dekbed, kan dit type all seasons-dekbed enkele nadelen met zich meebrengen:

  • Te warm voor sommige zomernachten. Deze dekbedden houden meer warmte vast dan een zomerdekbed. Als je het 's nacht erg snel warm krijgt, is er kans dat je dit toch nog te warm vindt.
  • Minder ademend. Door de dikkere vulling en betere isolatie van dit type dekbed, kun je eerder gaan zweten, vooral als je van nature warmer slaapt.
  • Meer slijtage. Omdat je het dekbed het hele jaar door gebruikt, moet het vaker gewassen worden. Hierdoor slijt het dekbed sneller.

Zomerdekbed of all seasons, wat kies je?

Een zomerdekbed is ideaal als je het snel warm hebt en zoekt naar een licht en dun dekbed voor de warmere maanden. Je zweet dan minder en raakt minder snel oververhit.

Wil jij dat dunne dekbed in de zomer, maar vind je het fijn om daar ook een dikker dekbed aan te kunnen bevestigen? Dan is een tweedelig all seasons-dekbed perfect. Dit biedt flexibiliteit door een zomer- en lente/herfstdekbed te combineren tot een warm winterdekbed. 

Ten slotte is een enkel all seasons-dekbed geschikt voor wie het hele jaar door comfortabel wil slapen zonder steeds van dekbed te wisselen. Dit dekbed biedt een goede balans tussen warmte en ventilatie en is perfect voor Nederlandse kamertemperaturen.

Slaapadvies in onze winkel

Hulp nodig bij het kiezen van het juiste bed? Kom proefliggen in onze winkel in Assen en ontvang professioneel slaapadvies.

vooraanzicht van onze winkel in Assen vooraanzicht van onze winkel in Assen
Auteur Niels vanderVeen Auteur Niels vanderVeen

Auteur - Niels Vanderveen

Sinds mijn 18e ben ik te vinden in de beddenwinkel. Met verschillende beddenzaken in Assen heb ik veel mensen mogen adviseren op het gebied van slaapcomfort. In onze winkel in Assen hebben we verschillende slaapsystemen, matrassen en kussens die je kunt proberen. Ik adviseer je graag bij het kopen van een bed, matras of kussen.

Linkedin profiel Niels vanderveen Linkedin profiel Niels vanderveen
WhatsApp Chat WhatsApp Chat